400 jaar Arabisch in Leiden
  • Home
  • Kalender
    • archief
  • Nieuws
  • Media
    • Foto album
  • Partners
  • Contact
  • Midden-Oostenstudies
Picture

terug naar kalender >

Salon Joussour - brug tussen Arabische en Europese muziek
concert | zaterdag 14 december

Picture
Met de betoverende Arabische zang van Rima Khcheich tegen de achtergrond van de Taffeh tempel en met Arabische lekkernijen tijdens de pauze, waant u zich met Salon Joussour ('Joussour' is Arabisch voor 'brug') voor een paar uur in het warme Midden Oosten.

De klassiek Arabische muziek is een wereld vol passie, poëzie, nuances en details. Maar de achtergrond, de instrumenten, en de muzikale taal zijn voor de meeste mensen in Nederland nog onbekend terrein.  In deze speciale '400 jaar Arabisch' aflevering van Salon Joussour  wordt een brug geslagen tussen de Arabische en Europese muziek door gerenommeerde Nederlandse musici (o.a. Tony Overwater en Rembrandt Frerichs) en bijzondere muzikanten uit de Arabische wereld waaronder de alom geprezen Libanese zangeres Rima Khcheich.
Salon Joussour brengt publiek en muzikanten samen die zich willen verdiepen in één van de essentiële aspecten van de Arabische cultuur, de Arabische muziek.


Salon Joussour wordt georganiseerd door de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum van Oudheden en bekroond jazzbassist Tony Overwater, speciaal voor het jubileumjaar van de leerstoel Arabisch in Leiden.

Initiatiefnemer Tony Overwater vertelt hoe hij op Salon Joussour is gekomen:
"In mijn reizen door het Midden Oosten, mijn contacten met Arabische kunstenaars en de samenwerking die ik ben aangegaan met een aantal zeer prominente musici heb ik ontdekt dat er nog weinig echte uitwisseling is geweest. De meeste samenwerkingen waren vaak oppervlakkig, westerse muziek met een oriëntaals randje (Oriental Jazz) of Arabische muziek met westerse akkoorden. Het is als Arabisch koken zonder specerijen, dat wat de muziek echt bijzonder maakt wordt er uitgelaten omdat het te complex is of in ieder geval lijkt. Mijn roeping is om het Nederlandse publiek, de kunstenaars en musici kennis te laten maken met de verfijnde en hoog ontwikkelde cultuur die mij al meer dan tien jaar in zijn greep heeft."

Programma

We  starten we met een introductie van 30 minuten in de Arabische muziek door de muzikanten; zo zal zangeres Rima Khcheich vertellen over de relatie van poëzie met muziek.
Daarna is het pauze waarin u een drankje en Arabische hapjes wordt aangeboden en vervolgens gaat het concert van start.
De avond eindigt rond 21.30 uur.


Datum :zaterdag 14 december 2013
Tijd :19.00 -22 uur (deuren open om 18.30 uur)
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Tempel Zaal, Rapenburg 28, Leiden

kaartjes
- een kaartje is Euro 10,00 (incl. drankjes en Arabische hapjes in de pauze)

- Neemt u bij vragen alstublieft contact met ons op

DE ONLINE KAARTEN ZIJN UITVERKOCHT.

ER IS NOG EEN KLEIN  AANTAL KAARTEN BESCHIKBAAR AAN DE DEUR VAN HET MUSEUM. VERKOOP HIERVAN START OP ZATERDAG 14 SEPTEMBER OM 18.30 UUR.
U KUNT DAAR ALLEEN CONTANT BETALEN.

dit concert is mede mogelijk gemaakt door:
Picture

Muzikanten

De muzikanten tijdens deze speciale editie van Salon Joussour zijn:

  • Rima Khcheich, zang
  • Ahmad Al Khatib, ud
  • Youssef Hbeisch, percussie
  • Michalis Cholevas,  tarhu
  • Tony Overwater, contrabas
  • Rembrandt Frerichs, pianoforte
Rima Khcheich in een eerdere aflevering van Salon Joussour, in een andere samenstelling.


Rima Khcheich
Picture
Rima Khcheich is de nieuwe ster uit het Midden-Oosten. Zij wordt gezien als opvolgster van Feiruz, de wereldberoemde zangeres uit Libanon.
Geboren in 1975 in Khiam, Libanon, zingt zij al van kinds af het klassiek-Arabische repertoire. Sinds vijftien jaar werkt zij samen met Tony Overwater, met wie zij een geheel nieuwe vorm heeft gevonden om de klassiek-Arabische muziek op een hedendaagse manier te presenteren. Eén van haar specialismen is de Muwashastijl, een muziek- en dichtvorm die zijn oorsprong vond in Andalusië.
Zij geeft les aan de American University in Beiroet en op het Mount Holyoke College (USA) in het kader van het Arabic Music Retreat program onder leiding van componist en musicus Simon Shaheen.

Rima treedt op over de hele wereld en speelt samen topmuzikanten, waaronder de Nederlandse jazz grootheden Yuri Honing en dus Tony Overwater.

www.rimakhcheich.com
www.facebook.com/RimaKhcheichfanpage
Ahmad Al Khatib
Picture
Udspeler Ahmad Al Khatib werd in 1974 geboren in Jordanië in een familie van Palestijnse vluchtelingen. Hij kreeg les van de Palestijnse meester Ahmad Abdel Qasem en studeerde cello aan de Universiteit Yarmouk in Jordanië. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar Ramallah in Palestina, waar hij les gaf aan de Oosterse muziekafdeling van het Edward Said National Conservatory of Music. Door de politieke situatie werd hij in 2002 gedwongen om Palestina te verlaten en vestigde hij zich in Zweden, waar hij methodologie studeerde aan de Universiteit van Göteborg. In 2005 bracht hij zijn eerste solo-cd uit: Sada. Ahmad produceerde een reeks van instructieboeken voor ud en transcripties van Arabische klassieke werken. Hij treedt regelmatig op in Europa en het Midden-Oosten.
Youssef Hbeisch
Picture
Youssef Hbeisch is van oorsprong Palestijns, maar woont nu in Parijs. Deze percussionist heeft de Arabische percussie verder ontwikkeld en combineert hedendaagse speelwijzen met de complexe Arabische ritmiek. Hij studeerde zowel muziek als filosofie aan de universiteit in Haifa. Hbeisch is docent percussie en een veelgevraagd musicus over de hele wereld. Hij speelt samen met een aantal van de prominentste musici uit de Arabische wereld en daarbuiten: Simon Shaheen (ud), Süleyman Erguner (Ottomaanse- en Sufimuziek), Aka Moon (moderne jazz), Ibrahim Maalouf (fusion), Bratsch (gypsy, Balkan), the Oriental Music Ensemble (classical oriental) en Trio Joubran. Tevens vormt hij een vast duo met Ahmad Al Khatib.


Michalis Cholevas
Picture
De Griek Michalis Cholevas is hoofd van de afdeling Turkse muziek op het conservatorium van Rotterdam. Hij bespeelt de nay (Arabisch fluit) en de tarhu (een nieuw instrument geënt op de Turkse  tar en de Chinese arhu).
Voordat hij naar Nederland kwam, studeerde hij in Athene de Byzantijnse, jazz en oost Mediterraanse muziek tradities.
Michalis  werkt(e) samen met verschillende internationale artiesten zoals  Angelo Badalamenti (maker van de soundtracks voor o.a Twin Peaks, The Wicker Man, Blue Velvet), Kudsi Ergüner, het Apollo Musagette Quartet, Brussels Philharmonic Orchestra, het  George Kontrafouris Jazz trio en Louisiana Red.
Tony Overwater
Picture
Bassist Tony Overwater behoort tot de top van de Nederlandse jazzmusici en heeft al heel wat prijzen binnengehaald, waaronder de Boy Edgar Prijs en een Edison.
Tony
componeert niet alleen voor de ensembles waar hij in speelt maar ook voor documentaires en moderne dans. Zijn muzikale stijl varieert van jazz tot improvisatie tot modern klassiek. Sinds 15 jaar houdt hij zich ook bezig met Arabisch muziek.

"
Tony Overwater op contrabas: voortreffelijke timing, vorstelijke klank" (NRC)

www.tonyoverwater.com
Rembrandt Frerichs
Picture
Rembrandt is een pianist met een brede blik. Hij kent het Amerikaanse jazz repertoire, maar past ervoor om de gebaande paden te bewandelen. Hij put uit Europese klassieke muziek en zijn passie voor Arabische muziek, die werd aangewakkerd door zijn tweejarig verblijf in Egypte. In 2007 werd zijn debuut album meteen genomineerd voor de Edison Awards. Hij werd na zijn studie in New York en Den Haag direct gevraagd om les te geven aan diverse conservatoria.

Rembrandt wordt erkend als een ‘avonturier op de toetsen’ (Trouw) en ‘meester op zijn instrument’ (de Volkskrant).

www.rembrandtfrerichs.nl
Powered by Create your own unique website with customizable templates.